Zupa krem z prażonymi migdałami
Przygotujesz ją szybko i łatwo
Składniki
- 2 małe zielone cukinie
- 1 kalarepa
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 1 cebula dymka
- 2 ziemniaki
- kilka łodyżek mięty
- natka pietruszki
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- kilka łyżek oleju
- 1/2 szklanki posiekanych grubo migdałów
- 1 l bulionu warzywnego
- sól i pieprz
- mielony kminek
- jogurt naturalny
1. Obierz ziemniaki i kalarepę.
2. Umyj dokładnie cukinie, natkę pietruszki, miętę oraz dymkę. Wszystkie warzywa pokrój na nieduże kawałki. Oberwij listki mięty i natki.
3. W garnku rozgrzej olej. Podsmaż warzywa, dodaj groszek, ziele angielskie i liście laurowe i smaż jeszcze dwie minuty.
4. Wlej do garnka bulion i duś, aż warzywa będą miękkie. Zgaś ogień i dorzuć natkę oraz miętę. Dopraw solą, pieprzem i kminkiem. Ostudź i zmiksuj na krem.
5. Ponownie zagotuj zupę i gorącą rozlej do miseczek. Posyp prażonymi migdałami i zabiel odrobiną śmietany.
Zobacz także: