Reklama

Reklama

Zupa krem z prażonymi migdałami

Przygotujesz ją szybko i łatwo

Składniki

  • 2 małe zielone cukinie
  • 1 kalarepa
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1 cebula dymka
  • 2 ziemniaki
  • kilka łodyżek mięty
  • natka pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • kilka łyżek oleju
  • 1/2 szklanki posiekanych grubo migdałów
  • 1 l bulionu warzywnego
  • sól i pieprz
  • mielony kminek
  • jogurt naturalny

1. Obierz ziemniaki i kalarepę. 

2. Umyj dokładnie cukinie, natkę  pietruszki, miętę oraz dymkę. Wszystkie warzywa pokrój na nieduże kawałki. Oberwij listki mięty i natki. 

3. W garnku rozgrzej olej. Podsmaż warzywa, dodaj groszek, ziele angielskie i liście laurowe i smaż jeszcze dwie minuty. 

4. Wlej do garnka bulion i duś, aż warzywa będą miękkie. Zgaś ogień i dorzuć natkę oraz miętę. Dopraw solą, pieprzem i kminkiem. Ostudź i zmiksuj na krem. 

5. Ponownie zagotuj zupę i gorącą rozlej do miseczek. Posyp prażonymi migdałami i zabiel odrobiną śmietany.

Reklama

Zobacz także:

Tele Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy