Składniki:
- kawałek kurczaka (np. udko, kilka skrzydełek)
- włoszczyzna
- szklanka rzeżuchy
- 4 duże ziemniaki
- 1/2 łyżki masła
- 3 łyżki śmietany 18 proc.
- sól, pieprz
- 2 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Mięso kurczaka zalej 1,5 litra wody i zagotuj. Włoszczyznę obierz, umyj i po zagotowaniu dodaj do mięsa. Przypraw solą i pieprzem i ugotuj wywar. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do zupy razem z masłem. Gdy ziemniaki zmiękną, dodaj rzeżuchę (zostaw trochę do ozdoby). Całość zmiksuj, a następnie ponownie zagotuj i zapraw śmietaną. Wlej do ogrzanych bulionówek. Ozdób drobno posiekanym jajkiem i odłożoną rzeżuchą. Aby zupa była delikatniejsza, zamiast połowy rzeżuchy można dodać brokuły.
Przepis pochodzi z książki "Potrawy wielkanocne"