Skład na 4 porcje: 0,8 kg młodej marchewki, 2 l bulionu warzywnego, 2 średniej wielkości cebule, 200 g wędzonego schabu lub boczku, pół papryczki chili, 200 g czerwonej soczewicy, por, pół pęczka natki pietruszki, olej do smażenia, pieprz i sól, ząbek czosnku.
Marchewki dokładnie szorujemy szczotką pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w plastry. Cebule drobno siekamy.
W garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, na którym przez 3-4 minuty podsmażamy, ciągle mieszając, cebulę i marchew. Dodajemy czerwoną soczewicę, pokrojony w krążki por, drobno posiekaną papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę czosnek i zalewamy bulionem warzywnym. Przykrywamy i dusimy 20-25 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Wędzony schab lub boczek kroimy w dość grubą kostkę, podsmażamy przez chwilę na oleju i wrzucamy do zupy ok. 5 minut przed końcem gotowania. Doprawiamy pieprzem i solą.
Zupę porcjujemy do miseczek. Powinna być gęsta, z dużą ilością marchewki, soczewicy i wędzonki.