Reklama

Zupa ogórkowa

Lekko kwaśna, sycąca i rozgrzewająca zupa ogórkowa na mięsnym bulionie.

Składniki

  • 500 g ogórków kiszonych + wodę po ogórkach
  • 1,5 l bulionu mięsnego
  • 3 marchewki
  • pół selera
  • 500 g ziemniaków
  • 100 ml śmietany 30 %
  • pęczek koperku
  • sól
  • 70 g masła

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy do garnka i zalewamy gorącym bulionem. Do garnka dodajemy startą na tarce marchewkę oraz pietruszkę. Ogórki kiszone ścieramy na tarce i przesmażamy na maśle (tu tkwi tajemnica smaku naszej ogórkowej), następnie dodajemy je do gotującego się wywaru, po 20 minutach dolewamy wodę z ogórków, zagotowujemy. Do gotowej zupy ogórkowej dodajemy pokrojony koperek oraz śmietanę. Smacznego!

Polsat
Dowiedz się więcej na temat: prosta zupa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy