Zupa ogórkowa z cytryną
Ci, którzy lubią dania bardziej treściwe, mogą ugotować tę zupę na wędzonych żeberkach wieprzowych.
1. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych otworach.
2. Na patelni rozgrzać masło, włożyć cebulę, zeszklić, dodać ogórki, smażyć na średnim ogniu, ciągle mieszając 10 min.
3. Bulion doprowadzić do wrzenia, włożyć do niego ziemniaki, gotować około 15 min, aby zmiękły. Dodać ogórki z cebulą, zagotować. Śmietanę wymieszać z 3 łyżkami bulionu, wlać do zupy, gotować około 5 minut.
4. Koperek opłukać, osuszyć, posiekać. Dodać do zupy, wymieszać. Zupę doprawić solą, pieprzem, lubczykiem i sokiem z cytryny. Podawać gorącą.