Reklama

Zupa ogórkowa z cytryną

Ci, którzy lubią dania  bardziej  treściwe, mogą ugotować tę zupę na wędzonych żeberkach wieprzowych.

Składniki

  • 30 dag ogórków kwaszonych
  • 5 ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka śmietany 30 proc.
  • 1 pęczek koperku
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz, lubczyk

1. Ziemniaki obrać, opłukać,  pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych otworach.

2. Na patelni rozgrzać masło, włożyć cebulę, zeszklić,  dodać ogórki, smażyć na średnim ogniu, ciągle mieszając 10 min.

3. Bulion doprowadzić do wrzenia, włożyć do niego ziemniaki, gotować około 15 min, aby zmiękły. Dodać ogórki z cebulą, zagotować. Śmietanę wymieszać z 3 łyżkami bulionu, wlać do zupy, gotować około 5 minut.

4. Koperek opłukać, osuszyć,  posiekać. Dodać do zupy,  wymieszać. Zupę doprawić solą, pieprzem, lubczykiem i sokiem z cytryny. Podawać gorącą.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy