Zupa pomidorowa z grissini
W sezonie ugotuj tę zupę ze świeżych pomidorów. Wzbogać jej smak mieszanką świeżych lub suszonych ziół włoskich.
Składniki
- 800 ml bulionu drobiowo-wołowego,
- 3 puszki pomidorów krojonych,
- 15 dag koziego twarożku,
- 1 paczka włoskich paluszków grissini,
- 1 duża cebula,
- 1 łyżka oliwy,
- 1-2 łyżki miodu naturalnego,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- kilka listków świeżej bazylii l sól,
- pieprz świeżo mielony
Przygotowanie:
Cebulę umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę. Zeszklić ją na oliwie, dodać pomidory z puszki wraz z zalewą, dusić pod przykryciem ok. pół godziny, zmiksować.
Do pomidorów dodać bulion, koncentrat, doprawić solą, pieprzem, miodem, gotować ok. 10 minut. 3 Podawać z grissini i kulką koziego twarożku, udekorować posiekaną bazylią.
Zobacz także: