Reklama

Reklama

Zupa pomidorowa z serem

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki składniki na 4 porcje:

  • 10 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 5-70 dag dojrzałych pomidorów
  • 15 dag żółtego sera
  • pieprz
  • sól
  • 1 litr wywaru mięsnego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek tymianku
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 listki laurowe

Przygotowanie

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Boczek pokroić w kosteczkę.

W garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę i czosnek, dodać pomidory i po chwili duszenia zalać wywarem, gotować ok. 20 minut. Zupę zmiksować. Ser żółty zetrzeć na tarce.

Na patelni przesmażyć boczek i wraz z tymiankiem oberwanym z gałązek dodać do zupy, doprowadzić do wrzenia, ewentualnie doprawić solą i pieprzem i odstawić. Zupę nalewać do talerzy, posypać dość obficie serem i zapiec w piekarniku.

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy