Zupa pomidorowa z serem

Składniki
składniki na 4 porcje:
- 10 dag wędzonego boczku
- 1 cebula
- 5-70 dag dojrzałych pomidorów
- 15 dag żółtego sera
- pieprz
- sól
- 1 litr wywaru mięsnego
- 2-3 ząbki czosnku
- kilka gałązek tymianku
- 2 łyżki masła
- 2-3 listki laurowe
3-4 osób
Przygotowanie
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Boczek pokroić w kosteczkę.
W garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę i czosnek, dodać pomidory i po chwili duszenia zalać wywarem, gotować ok. 20 minut. Zupę zmiksować. Ser żółty zetrzeć na tarce.
Na patelni przesmażyć boczek i wraz z tymiankiem oberwanym z gałązek dodać do zupy, doprowadzić do wrzenia, ewentualnie doprawić solą i pieprzem i odstawić. Zupę nalewać do talerzy, posypać dość obficie serem i zapiec w piekarniku.
Zobacz także: