Reklama

Reklama

Zupa porowa z grzankami

Rozgrzewająca, aromatyczna zupa na lunch? To proste- wypróbuj przepis na porową z grzankami.

Składniki

  • 400 g białych części pora
  • 500 g ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1/2 kostki serka topionego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • grzanki

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Pory dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy por (kilka krążków zostawmy do dekoracji) i dusimy na małym ogniu przez kilka minut, a następnie przekładamy do garnka. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i obsmażamy ziemniaki. 

2. Wrzucamy ziemniaki do garnka i zalewamy zimnym bulionem. Gotujemy 30 minut od zawrzenia, a pod koniec odlewamy do miseczki kilka łyżek wazowych zupy. Zupę w garnku doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Odlaną przestudzoną część zupy miksujemy z serkiem topionym i dodajemy do garnka z resztą zupy. Podajemy z grzankami. 

Reklama

Zobacz także:

Rewia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy