Zupa porowa z grzankami
Rozgrzewająca, aromatyczna zupa na lunch? To proste- wypróbuj przepis na porową z grzankami.

Składniki
- 400 g białych części pora
- 500 g ziemniaków
- 3 łyżki masła
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1/2 kostki serka topionego
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- grzanki
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Pory dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy por (kilka krążków zostawmy do dekoracji) i dusimy na małym ogniu przez kilka minut, a następnie przekładamy do garnka. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i obsmażamy ziemniaki.
2. Wrzucamy ziemniaki do garnka i zalewamy zimnym bulionem. Gotujemy 30 minut od zawrzenia, a pod koniec odlewamy do miseczki kilka łyżek wazowych zupy. Zupę w garnku doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Odlaną przestudzoną część zupy miksujemy z serkiem topionym i dodajemy do garnka z resztą zupy. Podajemy z grzankami.
Zobacz także: