Reklama

Zupa ramen z imbirem

Do zupy ramen można dodawać różne składniki, np. owoce morza czy pędy bambusa. Wśród najpopularniejszych rodzajów tego azjatyckiego rosołu są: tonkotsu-ramen (z wieprzowiną), shōyu-ramen (oparty na sosie sojowym) oraz shio-ramen, z drobiem lub rybą.

Składniki

  • 300 g wieprzowiny, np. schabu bez kości
  • 3 l bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • mały kawałek imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/3 kapusty pekińskiej
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 marchew
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 200 g makaronu ramen
  • ulubione kiełki

Sposób przygotowania:

1. W głębokim garnku rozgrzej olej. Podsmaż na nim obrany, posiekany imbir i czosnek oraz pokrojoną w słupki marchewkę. 

2. Schab umyj, osusz i pokrój w dość cienkie plastry. Dodaj do warzyw i smaż przez około 5 minut. 

3. W miseczce wymieszaj sos sojowy z ostrą, mieloną papryką, solą i pieprzem. Polej tym mięso, a następnie wlej gorący bulion. 

4. Kapustę pekińską umyj i przekrój wzdłuż na pół. Włóż na 30 sekund do wrzącej wody, następnie wyjmij Wieprzowina i przelej zimną wodą. Dodaj do zupy razem z selerem naciowym. Zmniejsz ogień i gotuj wszystko około półtorej godziny, aż mięso będzie miękkie. Wówczas usuń kapustę i seler naciowy. 

Reklama

5. Makaron ugotuj al dente, co jakiś czas mieszając, aby się nie skleił. Odcedź i nałóż do miseczek wraz z kilkoma liśćmi kapusty pekińskiej. Dodaj pokrojone mięso i bulion. Całość posyp posiekaną pietruszką i udekoruj kiełkami. 

Zobacz także:



Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy