Zupa ramen z imbirem
Do zupy ramen można dodawać różne składniki, np. owoce morza czy pędy bambusa. Wśród najpopularniejszych rodzajów tego azjatyckiego rosołu są: tonkotsu-ramen (z wieprzowiną), shōyu-ramen (oparty na sosie sojowym) oraz shio-ramen, z drobiem lub rybą.
Składniki
- 300 g wieprzowiny, np. schabu bez kości
- 3 l bulionu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- mały kawałek imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/3 kapusty pekińskiej
- kilka gałązek natki pietruszki
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 marchew
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól
- pieprz
- 200 g makaronu ramen
- ulubione kiełki
Sposób przygotowania:
1. W głębokim garnku rozgrzej olej. Podsmaż na nim obrany, posiekany imbir i czosnek oraz pokrojoną w słupki marchewkę.
2. Schab umyj, osusz i pokrój w dość cienkie plastry. Dodaj do warzyw i smaż przez około 5 minut.
3. W miseczce wymieszaj sos sojowy z ostrą, mieloną papryką, solą i pieprzem. Polej tym mięso, a następnie wlej gorący bulion.
4. Kapustę pekińską umyj i przekrój wzdłuż na pół. Włóż na 30 sekund do wrzącej wody, następnie wyjmij Wieprzowina i przelej zimną wodą. Dodaj do zupy razem z selerem naciowym. Zmniejsz ogień i gotuj wszystko około półtorej godziny, aż mięso będzie miękkie. Wówczas usuń kapustę i seler naciowy.
5. Makaron ugotuj al dente, co jakiś czas mieszając, aby się nie skleił. Odcedź i nałóż do miseczek wraz z kilkoma liśćmi kapusty pekińskiej. Dodaj pokrojone mięso i bulion. Całość posyp posiekaną pietruszką i udekoruj kiełkami.
Zobacz także: