Reklama

Zupa rybna na głowach karpia

Ta ryba jest bogata w wapń, żelazo i potas. Jemy ją zdecydowanie za rzadko. Spróbujcie karpia w nowej odsłonie.

Czas przyrządzenia: 60 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • warzywa na wywar: 2 marchewki, mały seler, 2 pietruszki, jasna część pora
  • 2 głowy karpi
  • mały kawałek fileta karpia
  • słodka śmietana
  • sól
  • pieprz
  • grzanki z żytniego chleba
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • łyżka soku z cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • natka do dekoracji

1. Włoszczyznę starannie umyj, obierz i pokrój w słupki. 

2. Włóż warzywa do garnka, dodaj przyprawy - ziele angielskie i liście laurowe. Zalej wszystko niedużą ilością wody i gotuj około pół godziny na niedużym ogniu. 

3. Bardzo dokładnie oczyść głowy karpia. Pokrój na kawałki umyty i osuszony filet, a następnie dodaj to do warzywnego wywaru. 

4. Wszystko razem gotuj przez około 20 minut. 

5. Gdy już składniki będą miękkie, ostrożnie przecedź zupę przez duże sito. 

6. Do wazy z wywarem przełóż tylko rybę i warzywa. 

7. Dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny. Dodaj słodką śmietanę, wymieszaj. 

8. Rozlej zupę do miseczek i włóż do każdej z nich grzankę. 

9. Udekoruj zupę natką. Świetnie smakuje również ze świeżym pieczywem.

Zobacz także:

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy