Zupa rybna na głowach karpia
Ta ryba jest bogata w wapń, żelazo i potas. Jemy ją zdecydowanie za rzadko. Spróbujcie karpia w nowej odsłonie.
Składniki
- warzywa na wywar: 2 marchewki, mały seler, 2 pietruszki, jasna część pora
- 2 głowy karpi
- mały kawałek fileta karpia
- słodka śmietana
- sól
- pieprz
- grzanki z żytniego chleba
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie
- łyżka soku z cytryny
- gałka muszkatołowa
- natka do dekoracji
1. Włoszczyznę starannie umyj, obierz i pokrój w słupki.
2. Włóż warzywa do garnka, dodaj przyprawy - ziele angielskie i liście laurowe. Zalej wszystko niedużą ilością wody i gotuj około pół godziny na niedużym ogniu.
3. Bardzo dokładnie oczyść głowy karpia. Pokrój na kawałki umyty i osuszony filet, a następnie dodaj to do warzywnego wywaru.
4. Wszystko razem gotuj przez około 20 minut.
5. Gdy już składniki będą miękkie, ostrożnie przecedź zupę przez duże sito.
6. Do wazy z wywarem przełóż tylko rybę i warzywa.
7. Dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny. Dodaj słodką śmietanę, wymieszaj.
8. Rozlej zupę do miseczek i włóż do każdej z nich grzankę.
9. Udekoruj zupę natką. Świetnie smakuje również ze świeżym pieczywem.
Zobacz także: