Reklama

Zupa selerowa z wędzoną szynką

Zamiast goudy dodajmy parmezan.

Składniki

  • cebula
  • 40 g masła
  • 40 g mąki
  • 3/4 l bulionu warzywnego
  • 1/4 l mleka
  • nieduży seler
  • 2 plasterki wędzonej szynki surowej
  • 100 g goudy
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • pieprz i sól do smaku
  • olej

1. Obraną cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy w garnku na rozgrzanym maśle. Dodajemy mąkę i mieszamy, aby nie powstały grudki. Wlewamy 500 ml bulionu oraz mleko, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5-10 minut. W międzyczasie dość grubo siekamy szczypiorek.

2. Obrany seler kroimy w nieduże kostki i gotujemy do miękkości w 250 ml bulionu. Łączymy z wcześniej ugotowanym wywarem i miksujemy blenderem na gładki krem.

3. Plastry szynki podrumieniamy na rozgrzanym oleju i dzielimy na mniejsze kawałki.

Reklama

4. Goudę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do gorącej zupy. Mieszamy, aby ser się roztopił.

5. Zupę przelewamy do miseczek. Do każdej dodajemy podsmażoną szynkę i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy