Zupa selerowa z wędzoną szynką
Zamiast goudy dodajmy parmezan.
1. Obraną cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy w garnku na rozgrzanym maśle. Dodajemy mąkę i mieszamy, aby nie powstały grudki. Wlewamy 500 ml bulionu oraz mleko, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5-10 minut. W międzyczasie dość grubo siekamy szczypiorek.
2. Obrany seler kroimy w nieduże kostki i gotujemy do miękkości w 250 ml bulionu. Łączymy z wcześniej ugotowanym wywarem i miksujemy blenderem na gładki krem.
3. Plastry szynki podrumieniamy na rozgrzanym oleju i dzielimy na mniejsze kawałki.
4. Goudę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do gorącej zupy. Mieszamy, aby ser się roztopił.
5. Zupę przelewamy do miseczek. Do każdej dodajemy podsmażoną szynkę i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.