Zupa serowa z łososiem
Ser na obiad? Czemu nie! Topiony, żółty lub biały. W wersji obiadowej też smakuje wyśmienicie.
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki i marchewkę obierz, pokrój w kostkę. Cebule drobno posiekaj. Serki topione pokrój na kawałki. Filety z łososia opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w kostkę.
2. W garnku rozgrzej masło. Wrzuć posiekaną cebulę i mieszając smaż, aż stanie się szklista. Wsyp mąkę, mieszając smaż 2-3 min. Następnie dodaj ziemniaki, marchewkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszając smaż ok. 2 min. Wlej bulion.
3. Gotuj na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną. Dodaj serki topione i mieszaj, aż się rozpuszczą. Następnie dodaj łososia oraz śmietankę. Gotuj 5-7 min. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Zupę przelej na talerze, podawaj z posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Zobacz także: