Zupa serowa z łososiem
Ser na obiad? Czemu nie! Topiony, żółty lub biały. W wersji obiadowej też smakuje wyśmienicie.
Składniki
- 3-4 ziemniaki
- 2 średnie cebule
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- ¾ l bulionu warzywnego
- 3 kostki śmietankowego sera topionego (po 100 g)
- 150 g filetu z łososia (bez skóry)
- 100 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki masła
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
- sól
- pieprz biały
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki i marchewkę obierz, pokrój w kostkę. Cebule drobno posiekaj. Serki topione pokrój na kawałki. Filety z łososia opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w kostkę.
2. W garnku rozgrzej masło. Wrzuć posiekaną cebulę i mieszając smaż, aż stanie się szklista. Wsyp mąkę, mieszając smaż 2-3 min. Następnie dodaj ziemniaki, marchewkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszając smaż ok. 2 min. Wlej bulion.
3. Gotuj na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną. Dodaj serki topione i mieszaj, aż się rozpuszczą. Następnie dodaj łososia oraz śmietankę. Gotuj 5-7 min. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Zupę przelej na talerze, podawaj z posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Zobacz także: