Reklama

Zupa serowa z łososiem

Ser na obiad? Czemu nie! Topiony, żółty lub biały. W wersji obiadowej też smakuje wyśmienicie.

Składniki

  • 3-4 ziemniaki
  • 2 średnie cebule
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • ¾ l bulionu warzywnego
  • 3 kostki śmietankowego sera topionego (po 100 g)
  • 150 g filetu z łososia (bez skóry)
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • sól
  • pieprz biały

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki i marchewkę obierz, pokrój w kostkę. Cebule drobno posiekaj. Serki topione pokrój na kawałki. Filety z łososia opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w kostkę. 

2. W garnku rozgrzej masło. Wrzuć posiekaną cebulę i mieszając smaż, aż stanie się szklista. Wsyp mąkę, mieszając smaż 2-3 min. Następnie dodaj ziemniaki, marchewkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszając smaż ok. 2 min. Wlej bulion. 

3. Gotuj na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną. Dodaj serki topione i mieszaj, aż się rozpuszczą. Następnie dodaj łososia oraz śmietankę. Gotuj 5-7 min. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Zupę przelej na talerze, podawaj z posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Reklama

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy