Reklama

Zupa serowo-cebulowa

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 4 kromki chleba tostowego
  • 3 sztuki cebuli
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • 1 litr wywaru
  • 100 g startego żółtego sera
  • pieprz
  • 100 ml białego wytrawnego wina

W garnku rozgrzać olej, przyrumienić talarki cebuli. Dodać wino, poddusić cebulę. Wlać bulion, zagotować. Do wrzącej zupy powoli wlewać rozkłócone jajko. Zdjąć z ognia, doprawić. Z chleba tostowego wykroić kółeczka (mniejsze niż średnica żaroodpornych miseczek). Ułożyć na blasze, zrumienić w 200°C. Zupę wlać do misek, położyć przyrumienione tosty, posypać serem. Zapiekać w 200°C, aż ser się roztopi i przyrumieni.

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy