Zupa serowo-porowa z szynką
Składniki
Składniki na 4 porcje:
- 1 łyżeczka olej
- gałka muszkatolowa
- 1 łyżka masło
- 80 dag por
- 40 dag szynka gotowana
- pieprz
- 20 dag śmietana kremówka
- 20 dag serek topiony
- 10 dag starty żółty ser
- sól
- pęczek szczypiorek
- 800 ml bulion warzywny
10 min
3-4 osób
Pory pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać masło, wrzucić pory, chwilę je dusić. Potem zalać bulionem, przyprawić solą i pieprzem. Gdy bulion zawrze, zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem ok. 10 minut.
Szynkę pokroić w kosteczkę i zrumienić na rozgrzanym oleju. Szczypiorek posiekać. Ser żółty zetrzeć i wraz ze śmietaną i serkiem topionym dodać do zupy. Przez chwilę razem gotować. Przyprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Pod koniec gotowania dołożyć pokrojoną szynkę i szczypiorek. Zupę serwować z kawałkiem bagietki.