Zupa szafranowa

Składniki
- 3 łyżki masło
- 0,2 kg mrożone małże
- marchewka
- 1 kieliszek wytrawne białe wino
- pół pęczka pietruszki
- 1 łyżka siekana cebula
- sól, pieprz
- 0,5 kg filety rybne
- 1 łyżka mąka kukurydziana
- 1/2 por
- 1 szklanka śmietanka 30%
- szczypta szafran
3-4 osób
Małże rozmrozić, wodę z rozmrażania zachować. Rybę pokroić w kostkę. Pora pokroić w półplasterki, marchewkę w plasterki. W garnku na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać marchewkę, pora i szafran, smażyć 2-3 minuty i dodać małże, chwilę posmażyć i zalać winem.
Dodać 1 l wody, śmietanę i sok z rozmrażania małży. Gotować 10-15 minut, i po tym czasie dodać kostkę rybną. Po zagotowaniu zaprawić mąką kukurydzianą wymieszaną z 1/4 szklanki zimnej wody, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Zupę podawać oprószoną siekaną natką pietruszki.