Zupa warzywno-drobiowa
Wiosenna zupa z bobem w roli głównej? Wypróbuj przepis na pyszną zupę warzywno-drobiową i ciesz się obłędnym smakiem.
Sposób przygotowania:
1. Bób gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia, a następnie obieramy ze skórki.
2. Pomidory myjemy i sparzamy, po czym obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
3. Cebule obieramy i drobno siekamy. Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Seler myjemy i kroimy w talarki.
4. W garnku rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze przez 3 minuty.
5. Wlewamy bulion, a pierś kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Wrzucamy marchewkę, pomidor oraz paprykę i gotujemy do zawrzenia.
6. Zupę solimy i wrzucamy ziemniaki. Po 5 minutach dosypujemy makaron i gotujemy kolejne 3 minuty. Na koniec doprawiamy pieprzem i dodajemy groszek oraz bób. Gotujemy jeszcze chwilę, aż groszek i makaron będą miękkie.
Zobacz także: