Zupa z botwinki
Zupy to podstawowy składnik wiosennego detoksu, zwłaszcza te przygotowane z młodych warzyw, np. botwinkowa. Są dobrym źródłem błonnika, który pomaga oczyszczać przewód pokarmowy z toksyn. Wywar z dodatkiem szczypiorku, koperku oraz jogurtu naturalnego zasmakuje nawet niejadkom.

Składniki
- 1 pęczek (ok. 400 g) botwinki – młodych buraków z liśćmi
- 1 stary burak
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 750 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- natka pietruszki, koperek lub szczypiorek
- ewentualnie 1 łyżka jogurtu naturalnego do zabielenia zupy
Przygotowanie:
Obierz marchewkę, pietruszkę i burak, umyj i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach, wrzuć do wrzącego bulionu, gotuj na wolnym ogniu.
Po 10 min dodaj umytą i posiekaną botwinkę (łodygi, liście i obrane buraczki). Gotuj 10-15 min.
Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przed podaniem dodaj siekaną zieleninę i jogurt naturalny.
Zobacz także: