Reklama

Zupa z botwinki

Zupy to podstawowy składnik wiosennego detoksu, zwłaszcza te przygotowane z młodych warzyw, np. botwinkowa. Są dobrym źródłem błonnika, który pomaga oczyszczać przewód pokarmowy z toksyn. Wywar z dodatkiem szczypiorku, koperku oraz jogurtu naturalnego zasmakuje nawet niejadkom.

Składniki

  • 1 pęczek (ok. 400 g) botwinki – młodych buraków z liśćmi
  • 1 stary burak
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 750 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • natka pietruszki, koperek lub szczypiorek
  • ewentualnie 1 łyżka jogurtu naturalnego do zabielenia zupy

Przygotowanie:

Obierz marchewkę, pietruszkę i burak, umyj i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach, wrzuć do wrzącego bulionu, gotuj na wolnym ogniu.

Po 10 min dodaj umytą i posiekaną botwinkę (łodygi, liście i obrane buraczki). Gotuj 10-15 min.

Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przed podaniem dodaj siekaną zieleninę i jogurt naturalny.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy