Składniki na 4-5 porcji: 30 dag ciecierzycy, 30 dag mięsa, np. wołowego lub wieprzowego, 2-3 średnie ziemniaki, 2 pory, 1 1/2 - 2 l bulionu warzywnego, 1-2 listki laurowe, 2-3 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu, po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i mielonego imbiru, olej do smażenia, 1/2 pęczka natki pietruszki, sól, pieprz.
Ciecierzycę włóż do dużego garnka, zalej zimną wodą. Odstaw na co najmniej 8 godz. Po tym czasie odcedź i wypłucz w zimnej wodzie. Następnie zalej zimną wodą, gotuj na niezbyt dużym ogniu ok. 60 min, aż zmięknie. Odcedź na sicie.
Mięso umyj, osusz, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Z porów usuń wierzchnie liście, opłucz pod bieżącą wodą, pokrój w talarki. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej i partiami smaż mięso, aż do lekkiego zrumienienia (jeśli włożysz na raz za dużo mięsa, to puści ono sos i nie da się go zrumienić). Przełóż je do garnka i zalej gorącym bulionem. Dodaj listki laurowe, ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego i gotuj na małym ogniu. Na patelni na rozgrzanym oleju przesmaż pokrojone pory. Przełóż je do garnka, gotuj 20-40 min, aż mięso zmięknie. Następnie dodaj ziemniaki, gotuj ok. 20 min. Na koniec dodaj ugotowaną ciecierzycę, gałkę oraz imbir. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przelej na talerze, posyp posiekaną natką.