Zupa z czerwonej soczewicy

Nic tak nie rozgrzewa jak talerz gorącej, pożywnej zupie. Szczególnie gdy za oknem ponuro, warto urozmaicić swój jadłospis

Do soczewicy pasują imbir oraz gałka muszkatołowa
Do soczewicy pasują imbir oraz gałka muszkatołowa123RF/PICSEL

Składniki

  • szklanka czerwonej soczewicy
  • półtora litra bulionu warzywnego
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • pomidory w puszce lub 400 ml sosu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju
  • natka pietruszki lub kolendry

Sposób przygotowania:

1. Cebulę i czosnek obieramy, myjemy, drobno siekamy i szklimy na oliwie.

2. Dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz w półtalarki marchewki. Dusimy przez kilka minut.

3. Dodajemy pomidory w puszce i dusimy jeszcze kilka minut. Soczewicę opłukujemy na sitku, a następnie wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem.

4. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie, a soczewica napęcznieje i zacznie się rozpadać. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę możemy zblendować na gładki krem.

Zobacz także:

Zupa krem z pieczarek po prowansalskuStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?