Reklama

Zupa z groszkiem

Jeśli pytanie „jaką zupę podać na obiad?” pojawia się w Twojej głowie systematycznie, to dobrze trafiłaś! Ugotowanie tej pysznej i zdrowej wcale nie jest trudne. A efekt rewelacyjny!

Składniki

  • opakowanie groszku zielonego
  • pieprz
  • 20 dag brokułów
  • 20 dag kalafiora
  • 2 marchewki
  • 10 dag masła
  • 3 ziemniaki
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • bagietka
  • sól

Groszek zielony ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Odcedź go i dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz połowę masła. Za pomocą tłuczka lekko go rozgnieć, dopraw solą, pieprzem oraz kilkoma łyżkami oliwy. Pastą posmaruj podpieczone bagietki.

Cebulę obierz i posiekaj, po czym podsmaż kilka minut na oliwie.

Do garnka wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewki, różyczki brokuła i kalafiora. Całość zalej wodą i gotuj ok. 40 minut. Pod koniec do garnka dodaj resztę masła, cebulę i zmiksuj wszystko na gładki krem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Reklama

Podawaj z bagietką.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy