Zupa z groszkiem
Jeśli pytanie „jaką zupę podać na obiad?” pojawia się w Twojej głowie systematycznie, to dobrze trafiłaś! Ugotowanie tej pysznej i zdrowej wcale nie jest trudne. A efekt rewelacyjny!
Groszek zielony ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Odcedź go i dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz połowę masła. Za pomocą tłuczka lekko go rozgnieć, dopraw solą, pieprzem oraz kilkoma łyżkami oliwy. Pastą posmaruj podpieczone bagietki.
Cebulę obierz i posiekaj, po czym podsmaż kilka minut na oliwie.
Do garnka wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewki, różyczki brokuła i kalafiora. Całość zalej wodą i gotuj ok. 40 minut. Pod koniec do garnka dodaj resztę masła, cebulę i zmiksuj wszystko na gładki krem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Podawaj z bagietką.