Zupa z grzybami
Ta zupa to symbol lata.

Składniki
- 10 dag wędzonego boczku wieprzowego
- 50 dag kurek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 cebule
- 3/4 bulionu mięsnego
- 1/8 I kwaśnej śmietany
- szczypta chili
- sól i pieprz
- majeranek
Sposób przygotowania znajdziesz na kolejnej stronie >>>
Przygotowanie:
1. Kurki opłucz, zalej szklanką wody, posól i gotuj 15 minut. Wywar z grzybów zlej do naczynia, a grzyby odsącz na sitku. Boczek i obraną cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę.
2. Grzyby podsmaż na roztopionym maśle, na średnim ogniu, po czym przełóż je do innego naczynia. Cebulę i boczek oprósz mąką i usmaż na pozostałym na patelni tłuszczu. Następnie wlej wywar z grzybów i bulion. Całość dobrze wymieszaj i zagotuj.
3. Pod koniec gotowania wrzuć grzyby i doprowadź całość do wrzenia.
4. Przed podaniem dodaj śmietanę do zupy i posyp ją majerankiem.
Zobacz także: