Zupa z jabłek i gruszek
Czas na coś niespotykanego. Przedstawiamy wam prosty przepis na wyjątkową zupę z kuchni Lubelszczyzny- z jabłkami i gruszkami.

Składniki
- ½ kg jabłek
- ½ kg gruszek
- 1 l wody
- 100 ml cydru
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- ½ szklanki śmietany
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 4 goździki
do podania
- chipsy z jabłek
Przepis pochodzi z 339. odcinka programu "Ewa gotuje".
Jabłka i gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Przełożyć do garnka, posłodzić, zalać cydrem, przyprawić goździkami i poddusić. Wlać wodę i ugotować do miękkości.
Zupę zmiksować (goździki najlepiej wyłowić). Zabielić śmietaną wymieszaną z mąką ziemniaczaną.
Podawać na zimno lub na ciepło - z chipsami jabłkowymi.