Zupa z łososiem
Składniki
- 400 g filetu z łososia
- 2 l bulionu warzywnego
- 1 por
- 1 nieduży seler
- 2 marchewki
- 2 małe pietruszki
- 3 ziemniaki
- 1/2 pęczka koperku
- 1-2 łyżki śmietanki 30 proc.
- 2 łyżki oleju
- sól i biały pieprz
Przygotowanie:
1. Rozgrzej w garnku olej. Obierz seler, marchew i pietruszkę. Oczyść por (do zupy będzie potrzebna tylko biała część). Umyj i pokrój warzywa w krążki lub słupki. Podsmaż krótko na oleju, a następnie zalej gorącym bulionem.
2. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, dodaj do zupy. Wszystko gotuj na niedużym ogniu przez 10-15 minut.
3. Odkrój skórę z fileta, sprawdź, czy w rybie nie ma ości. Pokrój łososia w dużą kostkę. Dodaj do zupy i gotuj jeszcze około 5-10 minut.
4. Umyj i osusz koperek, drobno posiekaj.
5. Gdy wszystkie składniki będą już miękkie, wlej śmietanę i wsyp koperek.
6. Dopraw do smaku solą i białym pieprzem. Gorącą zupę rozlej do talerzy. Podawaj z dobrym pieczywem.
Zobacz także: