Zupa z pieczonych pomidorów
Wypróbuj przepis na obłędną, gęstą zupę na bazie pieczonych pomidorów.
Sposób przygotowania:
1. Pomidory myjemy, kroimy na pół i układamy obok siebie (przecięciem do góry) w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach i smarujemy nim pomidory. Posypujemy solą, pieprzem oraz cukrem. Skrapiamy oliwą i pieczemy ok. 60 minut w 190°C.
3. Z piekarnika wyjmujemy pomidory, a gdy trochę przestygną, usuwamy z nich skórki.
4. Pomidory przekładamy do garnka, dodajemy liście bazylii oraz pomidory suszone, po czym zalewamy bulionem i blendujemy. Doprowadzamy zupę do wrzenia i gotujemy ok. 5 minut, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Nalewamy do talerzy i dekorujemy listkiem bazylii.
Zobacz także: