Zupa z pokrzywy z jajkami na twardo

Pokrzywa zawiera bardzo dużo żelaza i ma delikatny, lekko słodki smak. Wystarczy ją przelać wrzątkiem, a przestanie parzyć. Przygotuj z nią ciasto, zupę lub makaron. Będzie smacznie i bardzo zdrowo.

Zdrowa i zaskakująco pyszna zupa z pokrzywą w roli głównej
Zdrowa i zaskakująco pyszna zupa z pokrzywą w roli głównej123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 szklanki liści pokrzywy
  • 2 duże ziemniaki
  • biała część pora
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • marchew
  • 400 ml rosołu drobiowego
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • łyżka oleju
  • 4 jajka

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej w garnku olej. Wrzuć obraną i posiekaną cebulę. Gdy się lekko zarumieni, dodaj pokrojony por, posiekany czosnek i umytą, odsączoną pokrzywę.

2. Duś wszystko przez trzy minuty. Następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Smaż jeszcze chwilę, a następnie wlej bulion.

3. Zmniejsz ogień, wsyp sól, i pieprz. Gotuj zupę przez około 40 minut, aż wszystko będzie miękkie. Dopraw gałką muszkatołową. Podawaj zupę z jajkami ugotowanymi na twardo.

Zobacz także:

Orientalna zupa z kurczakiemInteria Kulinaria
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas