Zupa z pokrzywy z jajkami na twardo
Pokrzywa zawiera bardzo dużo żelaza i ma delikatny, lekko słodki smak. Wystarczy ją przelać wrzątkiem, a przestanie parzyć. Przygotuj z nią ciasto, zupę lub makaron. Będzie smacznie i bardzo zdrowo.
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej w garnku olej. Wrzuć obraną i posiekaną cebulę. Gdy się lekko zarumieni, dodaj pokrojony por, posiekany czosnek i umytą, odsączoną pokrzywę.
2. Duś wszystko przez trzy minuty. Następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Smaż jeszcze chwilę, a następnie wlej bulion.
3. Zmniejsz ogień, wsyp sól, i pieprz. Gotuj zupę przez około 40 minut, aż wszystko będzie miękkie. Dopraw gałką muszkatołową. Podawaj zupę z jajkami ugotowanymi na twardo.
Zobacz także: