Reklama

​Zupa z sałaty

To bardzo delikatna zupa, która sprawdzi się nie tylko idealnie podczas wiosennego odchudzania, ale również jako pomysł na lekką kolację przez cały rok. Zawiera bardzo dużo błonnika, mało tłuszczu i ma przyjemny, delikatny smak.

Składniki - 6 porcji

  • 2 główki sałaty rzymskiej
  • 2 pory (tylko jasna część)
  • 1,5 litra wywaru warzywnego
  • 2 łyżeczki masła
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Do garnka z gotującym się wywarem warzywnym wrzucamy posiekane listki sałaty i pokrojone w plasterki pory. Dodajemy masło, skórkę otartą z cytryny i gotujemy 15 minut.

Następnie miksujemy, dodajemy gałkę muszkatołową, masło oraz sól i pieprz do smaku.

Całość bardzo dokładnie mieszamy.

Przepis pochodzi z książki Moniki Mrozowskiej "Zupy moc". Wydawnictwo Zwierciadło.

Fragment książki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy