Zupa z selera z orzechami
Seler naciowy umyć, odciąć końcówki z listkami, gałązki selera pokroić drobno i odłożyć do dekoracji. Selera korzeniowego obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać z łupin i drobno posiekać. Orzechy włoskie obrać z łupin, następnie grubo posiekać.
Masło rozgrzać, zeszklić na nim cebulę, dodać starty seler korzeniowy i przez chwilę smażyć razem. Oprószyć mąką i powoli wlewać wywar drobiowy i śmietanę, cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem, gotować aż do miękkości selera.
Zupę zmiksować. Do zmiksowanej zupy dodać większą część posiekanych orzechów włoskich, doprowadzić do wrzenia. Podawać udekorowaną liśćmi selera naciowego i posiekanym selerem oraz pozostałymi orzechami włoskimi.