Zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym

Idealna zupa na rodzinny obiad.

Zupę możesz przybrać świeżym tymiankiem
Zupę możesz przybrać świeżym tymiankiem123RF/PICSEL

Składniki

  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 300 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pora
  • 1 mała marchewka
  • 500 ml bulionu
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki posiekanego tymianku
  • sos sojowy
  • śmietana
  • kmin rzymski, kolendra, słodka papryka w proszku i kurkuma

1. Zeszklij na oliwie posiekaną cebulę, czosnek i pokrojony por.

2. Rozgnieć w moździerzu oraz dodaj kmin i nasiona kolendry. Smaż wszystko przez około dwie minuty.

3. Dodaj obraną i startą na tarce marchewkę, obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz wsyp suchą soczewicę. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj kurkumę, paprykę w proszku, liść laurowy i ziele angielskie.

4. Wlej bulion i gotuj przez około 15 minut, aż składniki będą miękkie. Na koniec dodaj mleko.

5. Zgrilluj na patelni plastry boczku, wytapiając z nich tłuszcz. 

6.Rozlej zupę do miseczek. Dodaj boczek, odrobinę sosu sojowego, śmietany i świeżego tymianku.

Zobacz także:

Ewa Wachowicz o innowacyjnym zastosowaniu luster Styl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas