Zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym
Idealna zupa na rodzinny obiad.
1. Zeszklij na oliwie posiekaną cebulę, czosnek i pokrojony por.
2. Rozgnieć w moździerzu oraz dodaj kmin i nasiona kolendry. Smaż wszystko przez około dwie minuty.
3. Dodaj obraną i startą na tarce marchewkę, obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz wsyp suchą soczewicę. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj kurkumę, paprykę w proszku, liść laurowy i ziele angielskie.
4. Wlej bulion i gotuj przez około 15 minut, aż składniki będą miękkie. Na koniec dodaj mleko.
5. Zgrilluj na patelni plastry boczku, wytapiając z nich tłuszcz.
6.Rozlej zupę do miseczek. Dodaj boczek, odrobinę sosu sojowego, śmietany i świeżego tymianku.
Zobacz także: