Zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym
Idealna zupa na rodzinny obiad.
Składniki
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 300 g ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pora
- 1 mała marchewka
- 500 ml bulionu
- 4 plastry wędzonego boczku
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki posiekanego tymianku
- sos sojowy
- śmietana
- kmin rzymski, kolendra, słodka papryka w proszku i kurkuma
1. Zeszklij na oliwie posiekaną cebulę, czosnek i pokrojony por.
2. Rozgnieć w moździerzu oraz dodaj kmin i nasiona kolendry. Smaż wszystko przez około dwie minuty.
3. Dodaj obraną i startą na tarce marchewkę, obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz wsyp suchą soczewicę. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj kurkumę, paprykę w proszku, liść laurowy i ziele angielskie.
4. Wlej bulion i gotuj przez około 15 minut, aż składniki będą miękkie. Na koniec dodaj mleko.
5. Zgrilluj na patelni plastry boczku, wytapiając z nich tłuszcz.
6.Rozlej zupę do miseczek. Dodaj boczek, odrobinę sosu sojowego, śmietany i świeżego tymianku.
Zobacz także: