Zupa ze szpinakiem
Składniki
Składniki na 4-6 porcji:
- 1 cebula
- czerwony pieprz
- 1 i 1/2 l wywar warzywny
- 2 łyżki olej
- sól
- 2 łyżki mąka
- 1 szklanka śmietanka 30%
- natka pietruszki
- 50 dag szpiank
- 3 łyżki masło
- 4 ziemniaki
- 2 ząbki czosnek
5-6 osób
Cebulę pokroić, natkę umyć, posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niedużą kostkę. Do garnka wrzucić natkę, dodać czosnek i wlać wywar.
Na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklić cebulę. Szpinak przebrać, umyć, osuszyć i pokroić w paseczki. Do gotującego się wywaru dodać ziemniaki, doprawić pieprzem.
Szpinak dodać do zupy, gdy ziemniaki będą miękkie. Następnie wlać śmietanę wymieszaną z mąką, gotować 2-3 minuty. Po lekkim schłodzeniu całość dobrze zmiksować.