Zupa ze szpinakiem

Składniki
- 2 sztuki pomidor
- 1 szklanka śmietanka 30%
- 2 łyżki mąka pszenna
- sól
- 1,5 l wywar warzywny
- 1 ząbek czosnek
- pieprz
- 3 łyżki masło
- papryczka chilli
- 2 łyżki olej
- 1 sztuka cebula
- 25 dag szpinak
5-6 osób
Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, papryczkę posiekać drobniutko. Szpinak oczyścić, umyć, osuszyć. Do garnka wlać wywar, zagotować. Na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklić cebulę i czosnek, dodać rozdrobniony szpinak i chwilę smażyć, doprawić solą i pieprzem, dusić 3-4 min. Po lekkim schłodzeniu szpinak dobrze zmiksować z dodatkiem 1/2 szklanki wywaru. Szpinak dodać do gotującego się wywaru, doprowadzić do wrzenia, wlać śmietanę wymieszaną z mąką i ostrą papryczką, gotować 3-4 minuty. Zupę podawać z kosteczką z pomidorów.