Zupa ziemniaczana z kurkami
Składniki
- 50 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- świeży tymianek
- 800 g ziemniaków
- 150 g marchewki
- 20 g masła
- pieprz
- 1 l bulionu
- 250 g kurek
- 150 g śmietany
Przygotowanie:
Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Połowę cebuli usmażyć na maśle, dodać pokrojone na kawałki obrane ziemniaki i marchewkę. Dodać listki tymianku, pieprz, wlać bulion. Gotować 15-20 minut pod przykryciem.
Kurki dobrze oczyścić. Zupę zmiksować, dodać śmietanę. Boczek usmażyć na patelni, dodać pozostałą cebulę i kurki, usmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Na talerze nakładać zupę i grzyby na boczku oraz po łyżce śmietany.
Zobacz także: