Reklama

Zupy z grzankami

Idealnie podkreślą smak podsmażonego pieczywa.

Czas przygotowania 40 minut.
Cena jednej porcji około 2,70 zł.

Składniki na 6 porcji:
- 900 g cebuli,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki oliwy,
- sól i czarny pieprz,
- 250 ml białego wytrawnego wina,
- 1 litr bulionu wołowego,
- bagietka pokrojona na kromki,
- ząbek czosnku,
- 150 g sera żółtego do zapiekania,
- kilka listków świeżego tymianku.

1. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki o grubości 2 mm. Masło stapiamy z oliwą, wrzucamy cebulę i, mieszając, smażymy na średnim ogniu przez około 20 minut, aż cebula się skarmelizuje i nabierze koloru mlecznej czekolady.

Reklama

2. Do cebuli wlewamy wino, mieszamy, gotujemy dwie-trzy minuty. Dolewamy wrzący bulion, gotujemy 30 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.

3. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Kromki z bagietki opiekamy na złoty kolor z dwóch stron w tosterze lub w piekarniku, a potem delikatnie nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku. Zupę wlewamy do żaroodpornych miseczek, przykrywamy grzankami, posypujemy tartym serem i ziołami i zapiekamy kilka minut, aż ser się roztopi.

Zupa z zielonego groszku i pora

Czas przygotowania 45 minut.
Cena jednej porcji 2 zł.

Składniki na 6 porcji:
- 300 g groszku zielonego,
- 2 ziemniaki,
- 1 por,
- po 1/2 marchewki i pietruszki,
- 1 łyżka masła,
- 3 szklanki wody,
- szklanka gęstej śmietany,
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- sól i pieprz,
- grzanki z jasnej bułki.

1. Por kroimy w paski, solimy i podsmażamy na maśle. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy do pora i chwilę smażymy. Dodajemy obraną, pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę i suszony majeranek. Warzywa zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.

2. Groszek osączamy z zalewy, wrzucamy do warzyw i gotujemy jeszcze 5 minut. Na końcu do zupy wsypujemy mielony cynamon, wlewamy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia. Zupę miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem.

3. Grzanki opiekamy na suchej patelni. Wrzucamy do rozlanej do miseczek zupy. Dekorujemy ziołami.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy