Zupy z grzankami
Idealnie podkreślą smak podsmażonego pieczywa.

Czas przygotowania 40 minut. Cena jednej porcji około 2,70 zł.
Składniki na 6 porcji:- 900 g cebuli,- 2 łyżki masła,- 2 łyżki oliwy,- sól i czarny pieprz,- 250 ml białego wytrawnego wina,- 1 litr bulionu wołowego,- bagietka pokrojona na kromki,- ząbek czosnku,- 150 g sera żółtego do zapiekania,- kilka listków świeżego tymianku.
1. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki o grubości 2 mm. Masło stapiamy z oliwą, wrzucamy cebulę i, mieszając, smażymy na średnim ogniu przez około 20 minut, aż cebula się skarmelizuje i nabierze koloru mlecznej czekolady.
2. Do cebuli wlewamy wino, mieszamy, gotujemy dwie-trzy minuty. Dolewamy wrzący bulion, gotujemy 30 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.
3. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Kromki z bagietki opiekamy na złoty kolor z dwóch stron w tosterze lub w piekarniku, a potem delikatnie nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku. Zupę wlewamy do żaroodpornych miseczek, przykrywamy grzankami, posypujemy tartym serem i ziołami i zapiekamy kilka minut, aż ser się roztopi.

Zupa z zielonego groszku i pora
Czas przygotowania 45 minut. Cena jednej porcji 2 zł.
Składniki na 6 porcji:- 300 g groszku zielonego,- 2 ziemniaki,- 1 por,- po 1/2 marchewki i pietruszki,- 1 łyżka masła,- 3 szklanki wody,- szklanka gęstej śmietany,- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,- 1 łyżeczka suszonego majeranku,- sól i pieprz,- grzanki z jasnej bułki.
1. Por kroimy w paski, solimy i podsmażamy na maśle. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy do pora i chwilę smażymy. Dodajemy obraną, pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę i suszony majeranek. Warzywa zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
2. Groszek osączamy z zalewy, wrzucamy do warzyw i gotujemy jeszcze 5 minut. Na końcu do zupy wsypujemy mielony cynamon, wlewamy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia. Zupę miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem.
3. Grzanki opiekamy na suchej patelni. Wrzucamy do rozlanej do miseczek zupy. Dekorujemy ziołami.