Zupy z nowalijek

Podane w talerzach czy pucharkach wyglądają bajecznie kolorowo. Pachną wiosną i smakują wyśmienicie.

Smacznego
 123RF/PICSEL

Wybieraj mniejsze warzywa, ponieważ gigantyczna rzodkiewka potrzebowała znacznie więcej nawozów niż jej mniej wyrośnięty odpowiednik. Nie przechowuj nowalijek w foliowych workach, ponieważ właśnie wtedy azotany przekształcają się w szkodliwe azotyny, które sprzyjają chorobom nowotworowym. Najlepszym miejscem dla warzyw są szklane pojemniki umieszczone w dolnej części lodówki. Tam jest wyższa wilgoć i dzięki temu warzywa nie uschną.

Botwinkowa z jajkiem

Przygotowanie: Warzywa obierz i razem z mięsem pokrój w kostkę. Włóż do garnka i zalej wodą. Dodaj sól i pieprz. Gotuj 45 minut. Botwinkę z buraczkami opłucz, pokrój i dodaj do wywaru. Gotuj około 10 minut. Śmietanę wymieszaj z mąką i łyżką koncentratu, wlej do zupy i zagotuj. Przypraw do smaku sokiem z cytryny, cukrem i solą oraz pieprzem. Gotową zupę rozlej do kokilek. Do każdej włóż po dwie cząstki jajka. Przed podaniem posyp posiekaną natką, koperkiem i szczypiorkiem.

Smacznego
 123RF/PICSEL

Wiosenna zupa jarzynowa

Przygotowanie: Kapustę opłucz i poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę posiekaj, ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewki w ukośne plasterki. W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę. Wrzuć ziemniaki, cebulę i czosnek. Mieszając, smaż 3 minuty. Wsyp przyprawy i wlej bulion. Następnie dodaj marchewkę, fasolkę, groszek cukrowy i poszatkowaną kapustę. Całość gotuj 15 minut na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, do zupy dołóż zielony groszek i uprzednio umyte i pokrojone na połówki pomidory. Całość gotuj jeszcze około 10 minut na małym ogniu. Dodaj łyżkę masła. Przypraw do smaku. Gotową zupę wymieszaj z posiekanym koperkiem.

Zupa szparagowa

Smacznego
 123RF/PICSEL