Szparagi - instrukcja obsługi
Są niskokaloryczne, bogate w witaminy i minerały. Kiedyś uznawane za afrodyzjak.
Wybierając szparagi sprawdź, czy ich główki są ściśle zamknięte, a końcówki wilgotne. Ich skórka powinna być sprężysta, a po ściśnięciu końcówki powinien z niej wypływać sok. Zielone są delikatniejsze i nie mają włókien.
Szparagi wymagają starannej obróbki. Najpierw odetnij dolną łykowatą część pędu, usuń z nich cienką skórkę (zaczynając poniżej główki), umyj je pod bieżącą wodą i osusz.
Do gotowania szparagów można kupić specjalne naczynie, choć tak naprawdę wystarczy wysoki garnek, gdzie szparagi związane nitką mogą stać. Do wody dodaj szczyptę soli, cukru i masła.
Może je również zapiec w piekarniku w folii z dodatkiem masła i szynki parmeńskiej.
Jeśli przyrządzasz szparagi pierwszy raz, zrób zwykły sos beszamelowy na bazie mleka, masła i mąki, gałki muszkatołowej i kilku kropel cytryny. Szparagi ugotuj na parze, wyłóż na nie sos i piecz przez ok. 20 minut. Wcześniej posyp je żółtym serem i szynką; to podkreśli ich delikatny smak.
Ze szparagów możesz też zrobić zupę krem, dodać je do pizzy, do risotto czy różnych sałatek. Często podaje się je z potrawami zawierającymi jajka (np. w omlecie), z kurczakiem, łososiem i młodymi ziemniakami.
Szparagi mają łagodny smak, wiec muszą mieć dla przeciwwagi ostrzejszy składnik, np. kozi ser. A jeśli znudzą ci się gotowane lub pieczone, dodaj je do gotowanych buraczków i ostrego sera, i polej sosem winegret.