Żur w chlebie
Czas gotowanie: 50 minut.
Składniki
- 500 g białej kiełbasy,
- 100 g kiełbasy wędzonej,
- 2 spore cebule,
- 500 g obranych ziemniaków,
- zakwas na żur,
- 5 jajek ugotowanych na twardo (opcjonalnie),
- 1 jajko surowe
- 6 kulek ziela angielskiego,
- 3 listki laurowe,
- pieprz i sól,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 2 łyżki chrzanu,
- 250 ml śmietany,
- 2 litry wody,
- 5 chlebków do podania
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotuj dwa litry wody, białą kiełbasę, posiekane w drobną kostkę cebule z listkiem laurowym, ziele, sól i pieprz. Po około 20 minutach wyłów kiełbasę, wlej do zupy zakwas na żurek i zagotuj ponownie. Gotuj około 10 minut. Wyłącz i dodaj śmietanę.
oddzielnym garnku ugotuj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki w takiej ilości wody, aby delikatnie przykryła kartofle. Gdy ziemniaki są miękkie, dodaj je razem z wodą do garnka z zupą. Kiełbasę pokrój w plastry. Dodaj do zupy kiełbasę, majeranek, chrzan i gotowane jajka.
Z chlebków wydrąż środki. Rozkłóconym jajkiem zaciągnij skórkę od środka, by chleb nie przemókł. Do chlebka wlej wrzący żurek, udekoruj jajkiem i podawaj.
Zobacz także: