Żurek beskidzki z kiełbasą lisiecką
Górska wersja jednej z najpopularniejszych polskich zup w towarzystwie najsmaczniejszej z rodzimych tradycyjnych kiełbas.
Składniki na 4 porcje:
0,5 kg kiełbasy lisieckiej
200 g wędzonych żeberek
2 marchewki pokrojone na kawałki
2 pietruszki pokrojone na kawałki
1/4 selera pokrojonego na kawałki
1 średnia posiekana cebula
3-4 suszone grzyby
0,5 l zakwasu na żurek
2-3 ząbki czosnku pokrojone w cienkie
plastry
1 gałązka natki pietruszki
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2 ziarna jałowca
majeranek
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę i grzyby włóż do garnka razem z kiełbasą i żeberkami i zalej wodą. Ugotuj, aby uzyskać esencjonalny wywar. Przecedź, używając drugiego garnka, i połącz z zakwasem (należy go dodać w całości, razem z mąką). Ponownie zagotuj, wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, majeranek i czosnek.
2. Podawaj razem z kiełbasą z wywaru i posiekanymi, ugotowanymi grzybami.
CHEF RADZI
Żeberka doskonale smakują wyłącznie ze świeżym pieczywem - na przykład chlebem lub bagietką. Idealnym dodatkiem będzie prosta sałata z klasycznym sosem winegret.
Sebastian Olma
Przepis pochodzi z książki "Gotuj jak TOP CHEF"