Żurek stryszawski
Żurek styszawski z dużą ilością swojskich wędlin, czyli świeżyzny.
Składniki
- małe pęto kiełbasy
- 1 mała szynka wędzona
- kawałek boczku wędzonego
- 2 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kilka suszonych podgrzybków
- ½ l zakwasu z mąki żytniej i owsianej
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- sól
do podania
- ziemniaki
- jajka na twardo
Przygotowanie:
Wędzonkę w całości włożyć do garnka. Zalać wodą, przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Wrzucić suszone grzyby. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut (wędlina nie powinna się rozpaść).
Po tym czasie świeżyznę wyjąć i przełożyć na deskę. Do garnka wlać zakwas (najpierw trzeba go dobrze wymieszać). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz roztarty w dłoniach majeranek. Doprawić do smaku solą i gotować jeszcze przez chwilę.
Do miski włożyć 2-3 plastry boczku, kawałek kiełbasy i trochę pokrojonej w grubą kostkę szynki, a także 2-3 połówki ziemniaka i połówkę jajka ugotowanego na twardo. Zalać gorącym żurkiem i od razu podawać.
Zobacz także: