Reklama

Żurek w wersji fit

Starasz się ograniczać kalorie, ale tęsknisz za swoimi ulubionymi potrawami? Przedstawiamy przepis na żurek w wersji dietetycznej!

Składniki

  • kilka ząbków czosnku
  • 1 litr maślanki
  • 40 dag wędzonego fileta z indyka
  • cebula
  • ½ szklanki mleka niskotłuszczowego
  • skrobia kukurydziana
  • sól, liść laurowy, majeranek, ziele angielskie

Sposób przygotowania:

1. Dopóki nie znikną grudki, podgrzewaj na niewielkim ogniu maślankę i mleko. Następnie przecedź bazę przez sitko wyłożone gazą. Wywar dopraw do smaku liściem laurowym, ziarenkami ziela angielskiego i dalej podgrzewaj. Cebulę opalaj na gazie, aż do momentu, kiedy zrobi się czarna. Czosnek rozgnieć nożem. 

2. Filet z indyka pokrój w kostkę i wrzuć razem z cebulą i czosnkiem do zupy. Gotuj przez około 20 minut. Dopraw wszystko majerankiem oraz solą. 

3. Zupę zagęść skrobią kukurydzianą. Gotuj do momentu, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.

Zobacz także:

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy