Żurek w wersji fit
Starasz się ograniczać kalorie, ale tęsknisz za swoimi ulubionymi potrawami? Przedstawiamy przepis na żurek w wersji dietetycznej!
Składniki
- kilka ząbków czosnku
- 1 litr maślanki
- 40 dag wędzonego fileta z indyka
- cebula
- ½ szklanki mleka niskotłuszczowego
- skrobia kukurydziana
- sól, liść laurowy, majeranek, ziele angielskie
Sposób przygotowania:
1. Dopóki nie znikną grudki, podgrzewaj na niewielkim ogniu maślankę i mleko. Następnie przecedź bazę przez sitko wyłożone gazą. Wywar dopraw do smaku liściem laurowym, ziarenkami ziela angielskiego i dalej podgrzewaj. Cebulę opalaj na gazie, aż do momentu, kiedy zrobi się czarna. Czosnek rozgnieć nożem.
2. Filet z indyka pokrój w kostkę i wrzuć razem z cebulą i czosnkiem do zupy. Gotuj przez około 20 minut. Dopraw wszystko majerankiem oraz solą.
3. Zupę zagęść skrobią kukurydzianą. Gotuj do momentu, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.
Zobacz także: