Podudzia z warzywami
Udekoruj świeżymi ziołami.

Składniki
- 1 kg podudzi kurczaka
- 4 średnie ziemniaki
- żółta i pomarańczowa papryka
- 2 cukinie
- 300 g pomidorków cherry
- łyżka słodkiej papryki
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- 4 ząbki czosnku
- 6–8 gałązek tymianku
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na pół. Paprykę w proszku mieszamy z 3 łyżkami oliwy, solą i pieprzem. Powstałą pastą smarujemy umyte, osuszone i posolone podudzia. Układamy w naczyniu żaroodpornym razem z posmarowanymi oliwą ziemniakami. Pieczemy w 200ºC ok. 15 minut.
Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Cukinie myjemy, wycieramy i kroimy w grube plastry, a paprykę w szerokie paski. Mieszamy z czosnkiem, oliwą, pieprzem, solą i świeżym tymiankiem. Warzywami dopełniamy w naczyniu podudzia i ziemniaki. Pieczemy ok. 45 minut. Przed końcem (15 minut) dodajemy pomidorki cherry.
Podudzia z warzywami serwujemy zaraz po upieczeniu, np. z frytkami i różnymi surówkami.
Zobacz także: