Sernik polany musem z mango
Od tego deseru nie będziecie mogli się oderwać. Palce lizać!

Składniki
na 16 porcji
- 200 g ciasteczek owsianych
- 3 jajka
- 125 g masła
- 75 g cukru
- 500 g twarogu
- 250 g serka mascarpone
- 250 g zmielonego maku
- 2 łyżeczki budyniu waniliowego
- puszka mango
- 200 g dżemu morelowego
- 5 łyżeczek likieru migdałowego
1. Ciastka owsiane rozkruszamy w melakserze, dodajemy roztopione masło, mieszamy. Masą wykładamy dno tortownicy, dociskamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
2. Twaróg, serek mascarpone, jajka, cukier i budyń mieszamy, aż powstanie gładka, jednolita masa, którą dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy mak i likier migdałowy, mieszamy.
3. Na spodzie z ciastek układamy na przemian warstwy masy serowej i sera z makiem. Pieczemy ok. 45 minut w 160ºC. Sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami ok. 30 minut.
4. Mango odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Dżem gotujemy 5 minut, dodajemy mango, mieszamy i studzimy. Wyjęty z formy sernik polewamy owocowym musem.