Zapiekane ziemniaki z pieczarkami
Zapiekankę można jeść samą lub jako dodatek do duszonego mięsa.

Składniki
- 10 małych ziemniaków
- 20 dag pieczarek
- szklanka śmietany 12%
- 2 jajka
- por (tylko biała część)
- ząbek czosnku
- rozmaryn
- tymianek
- sól
- pieprz
- olej
Ziemniaki ugotuj na półtwardo. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekany por i czosnek,dorzuć pieczarki oraz rozmaryn. Smaż, aż składniki będą miękkie. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Na dno naczynia do zapiekania wyłóż ziemniaki, układając je dokładnie obok siebie. Następnie wyłóż pieczarki. Jajka połącz ze śmietaną, przypraw do smaku ulubionymi przyprawami. Mieszanką polej ziemniaki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180°C, aż wierzch ładnie się zarumieni (około 30 minut).Przed podaniem zapiekanki odczekaj kilka minut i posyp ją listkami tymianku. Zobacz także: