Reklama

Gąski po warszawsku

Gąski po warszawsku to tradycyjny ceniony od lat przepis. Warto marynować także inne grzyby. Jesienią i zimą będą jak znalazł!

Czas przyrządzenia: 3 i więcej godzin
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • sól
  • 1,5 szklanki octu winnego
  • 10 ząbków czosnku
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonego jałowca
  • pół łyżeczki cukru
  • 3-4 ziarenka pieprzu
  • 3-4 ziarenka jałowca
  • 1 kg gąsek
  • liść laurowy

Grzyby umyć, przelać wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Osączyć, układać w kamiennym garnku, obficie przesypując solą. Zostawić w chłodnym miejscu na 24 godz. Wyjąć, osączyć, ponownie ułożyć w garnku warstwami, przesypując drobno posiekanym czosnkiem i mielonymi przyprawami. Przykryć, obciążyć, wynieść na 2 tygodnie w chłodne miejsce.

Wodę (1/2 szklanki) zagotować z ziarnami pieprzu, ziela i jałowca, cukrem i szczyptą soli, gotować pod przykryciem 10 minut, wlać ocet i ponownie zagotować. Gorącą marynatą zalać grzyby, a gdy przestygną, rozłożyć do małych słoiczków, zamknąć, zapasteryzować.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy