Reklama

Karp wigilijny

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki Masło ziołowe

  • biały pieprz
  • 2 łyżki posiekany koperek, estragon, natka
  • sól
  • 2 ząbki czosnek
  • koperek i cytryna do dekoracji
  • 1/4 kostki masło śmietankowe
  • 2 łyżki starty żółty ser
  • gałka muszkatołowa
  • starty świeży imbir

Składniki

  • 1 łyżka masło
  • 1 szklanka bułka tarta
  • 1,5 kg karp
  • 2 sztuki jajko
  • 1 łyżka olej
  • sól
  • cytryna
  • 3 łyżki mąka

Karpia oczyść z łusek, wypatrosz. Sprawioną rybę starannie opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na dzwonka. Oprósz solą. Cytrynę sparz, przekrój na pół. Wyciśnij sok bezpośrednio na dzwonka karpia. Każdą porcję oprósz mąką, zanurz w roztrzepanych jajkach. Oprósz tartą bułką.

Na patelni o grubym dnie rozgrzej olej z dodatkiem 1 łyżki masła. Na rozgrzany tłuszcz porcjami wkładaj dzwonka karpia. Smaż na złoty kolor z obu srton. Usmażonego karpia przełóż do żaroodpornego naczynia. Wstaw na około 10-15 minut do piekarnika uprzednio rozgrzanego do temperatury 150 st. (aby ryba "doszła").

Reklama

Masło utrzyj. Wymieszaj z serem, ziołami, roztartymi ząbkami czosnku oraz przyprawami. Przygotowane masło ziołowe mocno schłodź. Następnie powycinaj z niego foremką kółka. Gotowe dzwonka karpia przełóż na półmisek. Na każdym umieść porcję masła ziołowego. Udekoruj koperkiem i cytryną.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy