Kompot z suszu

Składniki
- 1,5 szklanki cukru
- 10 dag suszonych fig
- 10 dag suszonych moreli
- 4 goździki
- sok i skórka starta z cytryny
- 10 dag suszonych śliwek
- 15 dag suszonych jabłek
- kawałek cynamonu
- 10 dag suszonych gruszek
- 2 łyżki rodzynek
7 i wiecej osób
Owoce opłucz. Wszystkie razem umieść w dużym naczyniu (garnku, a nawet wiaderku) zalej wrzątkiem (około 4-6 l) i odstaw na dobę.
Po upływie tego czasu z dwóch szklanek wody, w której moczyły się owoce i cukru ugotuj syrop z dodatkiem cynamonu, goździków i skórki cytrynowej. Wlej do owoców (wcześniej usuwając skórkę cytrynową), wymieszaj.
Kompot ewentualnie przypraw sokiem z cytryny. Przykryj i odstaw w chłodne miejsce na kolejną dobę. Podawaj bardzo zimny.