Reklama

Reklama

Pączki lwowskie

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 10 sztuk żółtko
  • szczypta soli
  • 20 dag czekolada
  • 1 szklanka śmietanka kremówka
  • 1/2 kostki masło
  • tłuszcz do smażenia
  • 3-4 łyżki miód
  • 1/2 kg mąka pszenna
  • 1 szklanka likier pomarańczowy
  • 5 dag drożdże

Masło utrzeć z żółtkami, drożdżami, miodem oraz szczyptą soli. Dodać przesianą mąkę, wyrobić. Śmietanę ubić, dodać do masy. Odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, znów je wyrobić. Formować kule o wadze ok. 5 dag, ułożyć na stolnicy posypanej mąką, pozostawić do wyrośnięcia.

W naczyniu rozgrzać tłuszcz. Wkładać pączki, smażyć pod przykryciem. Gdy zarumienią się z jednej strony, obrócić je, smażyć dalej bez przykrycia. Osączyć i polać roztopioną czekoladą z likierem.

Smacznego

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje