Pączki lwowskie

Składniki
- 10 sztuk żółtko
- szczypta soli
- 20 dag czekolada
- 1 szklanka śmietanka kremówka
- 1/2 kostki masło
- tłuszcz do smażenia
- 3-4 łyżki miód
- 1/2 kg mąka pszenna
- 1 szklanka likier pomarańczowy
- 5 dag drożdże
7 i wiecej osób
Masło utrzeć z żółtkami, drożdżami, miodem oraz szczyptą soli. Dodać przesianą mąkę, wyrobić. Śmietanę ubić, dodać do masy. Odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, znów je wyrobić. Formować kule o wadze ok. 5 dag, ułożyć na stolnicy posypanej mąką, pozostawić do wyrośnięcia.
W naczyniu rozgrzać tłuszcz. Wkładać pączki, smażyć pod przykryciem. Gdy zarumienią się z jednej strony, obrócić je, smażyć dalej bez przykrycia. Osączyć i polać roztopioną czekoladą z likierem.