Reklama

Reklama

Panzanella

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 4 sztuki pomidor
  • 1 kulka mozzarella
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki ocet winny
  • 2 sztuki cebula dymka
  • 8 kromek chleb tostowy
  • 3 łyżki oliwa z oliwek
  • 15 dkg czarne oliwki
  • 3 łyżki ocet balsamiczny

Chleb pokrój w grubą kostkę, rozsyp na blasze z piekarnika, skrop oliwą. Wstaw do piekarnika 180°C na około 20 minut.

W tym czasie pomidory umyj, osusz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a miąższ potnij w kosteczkę. Również ogórek pokrój w kostkę. Drobno potnij dymkę wraz ze szczypiorem. Posiekaj natkę. Osącz oliwki z zalewy. Mozzarellę pokrój w kostkę.

Wszystkie przygotowane składniki wymieszaj z ciepłymi grzankami. Utrzyj dwa rodzaje octu z 4 łyżkami oliwy. Dopraw solą i pieprzem (oraz ewentualnie szczyptą cukru). Sosem polej sałatkę. Zaraz podawaj aby grzanki się nie rozmoczyły.

Reklama

Sos do sałatki możesz też przyrządzić z dodatkiem soku z cytryny lub limonki zamiast jednej łyżki octu winnego.

Smacznego

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje