Pierogi ze szpinakiem

Składniki
Ciasto
- 2 sztuki jajko
- szklanka ciepła woda
- 2 łyżki olej
- szczypta sól
- 0,5 kg mąka
Farsz
- gałka muszkatołowa
- żółtko
- 30 dag mrożony szpinak
- 2 łyżki masło
- sól, pieprz
- 3 łyżki olej
- pół małej cebula
- 2 sztuki pomidor
- 1 ząbek czosnek
- 2 opakowania mozzarella
7 i wiecej osób
Na maśle zeszklić cebulę i dodać roztarty z solą czosnek, lekko przesmażyć. Dodać rozmrożony i dobrze odciśnięty szpinak, przesmażyć do osuszenia, doprawić pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie solą. Przestudzić i dodać żółtko.
Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować, wycinać krążki, nakładać farsz i zlepiać fantazyjnie. Wrzucać na gotującą się wodę (osoloną i z 3 łyżkami oleju). Po ugotowaniu schłodzić.
W naczyniu żaroodpornym układać na przemian pierogi z plastrami mozarelli i pomidorów, zapiekać ok. 10 min. w nagrzanym do 200°C piekarniku.