Pikantny torcik

Składniki
Ciasto
- tłuszcz do formy
- żółtko
- pół kostki margaryna
- 1,5 szklanki mąka
- szczypta sól
- 50 dag ugotowane ziemniaki
- 1 łyżka masło
- gałka muszkatołowa
- 3/4 szklanki tłusta śmietana
- 1 łyżka natka pietruszki
- jajko
- białko
- 1 łyżka olej
- 2 sztuki pory
- sól, pieprz
3-4 osób
Mąkę wymieszać z margaryną, dodać żółtko, szczyptę soli. Szybko zagnieść ciasto, dodając 3 łyżki zimnej wody. Wstawić je na 2 godziny do lodówki. Pory oczyścić, pokroić na plasterki, podsmażyć na oleju wymieszanym z masłem. Dodać pokrojone na plastry ziemniaki, śmietanę, żółtko, natkę. Na końcu wymieszać z pianą ubitą z 2 białek.
Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wysmarowaną tłuszczem formę wylepić ciastem. Ponakłuwać widelcem, podpiec spód. Wyłożyć na to masę ziemniaczano-porową. Piec 35 minut w 200°C.