Reklama

Reklama

Rosyjskie bliny z łososiem

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • 2 łyżki oleju
  • 5 dag czerwonego kawioru
  • 2 filiżanki letniego mleka
  • 12 dag wędzonego łososia
  • 2 jajka
  • 1 łyżki stopionego masła
  • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 dag mąki gryczanej
  • 2 dag drożdży

Drożdże rozprowadzić w 2 filiżankach letniej wody wymieszanej z filiżanką mleka. Połączyć z 10 dag mąki i odstawić do wyrośnięcia.

Żółtka oddzielić od białek, wymieszać z resztą mleka, masłem, cukrem i solą. Połączyć z wyrośniętym rozczynem, dosypać resztę mąki, wyrobić ciasto. Połączyć z pianą z białek (ciasto powinno mieć konsystencję śmietany). Ponownie odstawić na 45 minut.

Na patelni rozgrzać olej. Nabierać po łyżce ciasta i wlewać na olej. Smażyć cienkie, placuszki z obu stron na złoty kolor.

Reklama

Gotowe bliny przybrać plasterkami łososia, śmietaną i kawiorem. Można też maczać je w roztopionym maśle lub w samej śmietanie.

Smacznego

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy