Reklama

Reklama

Szpinakowa szynka wieprzowa

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • sól, pieprz
  • 3 łyżki bułka tarta
  • 1 sztuka cebula
  • 30 dag świeży szpinak
  • 2 łyżki tarty parmezan
  • 3 ząbki czosnek
  • 1 sztuka jajko
  • 5 łyżek oliwa
  • 1 sztuka papryczka chilli
  • gałka muszkatołowa
  • 1 opakowanie feta w kostkach

Szpinak oczyścić, opłukać i blanszować w lekko osolonej wodzie. Zblanszowany odlać na sicie i przelać zimną wodą. Dobrze odcisnąć i posiekać. Cebulę, czosnek obrać i razem z oczyszczoną papryczką posiekać.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić posiekaną cebulę, chili i czosnek. Wszystko podsmażyć aż cebula się zeszkli.

Przygotować farsz. Fetę osączyć z zalewy. Do miski włożyć szpinak, podsmażone warzywa, bułkę tarta, jajko i parmezan. Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i gałką.

Reklama

Za pomocą noża zrobić w mięsie kieszeń. Tak przygotowane mięso natrzeć lekko solą i pieprzem.

1/3 część farszu odłożyć, resztą nadziać mięso. Kieszeń spiąć wykałaczkami. Tak przygotowaną szynkę ułożyć w brytfannie polać 3 łyżkami oliwy i piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, polewając co jakiś czas wytwarzającym się sosem. Do odłożonej części farszu dodać 1 łyżkę bułki tartej, wymieszać lekko rozgniatając widelcem fetę. Pieczeń wyjąć i obłożyć po wierzchu farszem, wstawić do piekarnika na 15 minut.

Smacznego

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje